De riktigt otäcka sakerna i trädgården

1 november, 2015 by admin

trädgårdenJag vet att jag redan har varit inne och pratat om aggressiva växter i våra trädgårdar. Jag exemplifierade med den riktigt jobbiga växten Parkslide, som kommer ifrån Japan och som dessutom är i princip omöjlig att bli av med. Det är helt enkelt för stark. Men det finns andra växter som också är lika jobbiga att ha att göra med, och det är intressant att det numera finns långa listor på sådana växter som vi i Sverige helst ser utrotade. Visserligen är det viktigt med en biologisk mångfald, men dessa växter när sig på andra delar i den ekologiska faunan, vilket betyder att dess närvaro äventyrar mångfalden. Jag tänkte räkna upp några fler exempel i det här inlägget, som många ha problem med.

Vresrosor
Det är spännande hur vissa växter faktiskt är bedrägligt vackra. Det är många gånger så att växter som är underbara att se på (ett tag) är också sådana som vi vill ha i våra trädgårdar. Men det är inte alldeles jätteklokt att kasta sig över dessa växter, eftersom att när de väl har hittat sin plats i din trädgård så sprider de sig. Vresrosor är precis en sådan växt som är vacker, men som skapar enorma, taggiga buskage på kort tid, och som sedan är svåra att bli av med.

Lupiner
Lupiner ÄR fina, det tycker jag också. Problemet med dem är bara att de inte är fina speciellt länge, och övrig tid så är de aggressiva och dominerande växter som lätt sprider sig. Det betyder att det finns ingen växt alls som överlever om de befinner sig bredvid lupiner. Lupinerna tar död på allt annat, för sin egen utbrednings skull, vilket är en tydlig anledning till att inte odla denna växt i sin trädgård.

Kungslilja
Här har bedrägligheten sin tydligaste representation. Det här är en blomma som luktar helt fantastiskt under några dagar, för att sedan lukta förfärligt. Att ha den doften i sin trädgård är knappast något du vill ha. Det blir ett område av trädgården du inte vill vara på.

Vintergröna
Det här är en tålig och jobbig växt, som verkar kunna sprida sig som det värsta av virus. Det är dessutom komplett omöjligt att göra sig av med den, och det är märkligt, för ibland så känns det som att denna växt tar stora skutt i sin spridning, både vad det gäller yta men också när det kommer till träd och buskar. Har du vintergröna gör du klokt i att bekämpa spridningen och har du det inte så är det bästa alternativet att undvika det helt och hållet.

Parksallat
Det här är något som påminner väldigt mycket om den vanliga sallaten. Dock så ska du vara extremt försiktigt med denna växt och undvika den så gott du kan. Den har ett liknande spridningsmönster som kirskål, med den enda skillnaden att den gör det bättre. Den tar över på ett sätt som gör att det till slut enbart kommer att finnas massa blad, alltså ingen plats för något annat.

Är du intresserad av fler jobbiga växter har du hela listan här!

Allmänt

Comments

  1. Anders K skriver:

    Lupiner är djävulens blomma. De förstör vår svenska flora och man bör absolut inte odla dessa utan utrota dem. Det är precis som med mördarsniglarna som varje år tar över mer och mer av vårt land. Snart kommer inte våra inhemska ängsblommor att finnas kvar utan endast lupiner i dikena. Kommunerna borde ta sitt ansvar och se till att få bort lupinerna innan de vissnar och sprider sina frön vidare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *