Feng shui – bluff eller harmoni?

27 januari, 2016 by admin

Tror ni på feng shui? Ni vet den där gamla läran som beskriver hur vi påverkas av färger, former, material och energifält. Själv är jag skeptisk men tror ändå att det finns en viss logik i det hela. Det jag är skeptisk mot är framförallt de så kallade experterna som tar tusentals kronor i timmen för att komma hem till folk och berätta hur de ska möblera för att undvika currylinjer och dålig energi.

I Expressen kan man till exempel läsa en artikel om ett test där fyra svenska feng shui-experter har fått i uppdrag att inreda samma lägenhet (utan att veta om de andra tre), och resultatet visade att inget förslag var det andra likt och att de dåliga energifälten låg på olika ställen beroende på vem som mätte. Expressen kallar i artikeln feng shui för bluff och påpekar gärna att både Aftonbladet och Dagens Nyheter har publicerat material som visar att de har gått på bluffen. Man behöver dock inte leta länge förrän man hittar den här artikeln från Expressen som talar varmt om feng shui och listar de 18 bästa tipsen från en feng shui-konsult.

Sunt förnuft och uråldriga instinkter
Jag tror knappast att man behöver vara feng shui-expert för att kunna inreda enligt läran. Om man bortser från currylinjer och sådant som en vanlig dödlig inte kan se med blotta ögat så handlar det trots allt om saker som de flesta kan känna igen sig i. Som att soffan bör stå mot en vägg och på sådant vis att man har uppsikt mot dörrar och fönster. Det är en uråldrig instinkt i oss att vi vill känna oss trygga och inte riskera att bli ”anfallna” bakifrån. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att ha min soffa mitt i rummet eller med fönster bakom, just på grund av den där känslan att man känner sig otrygg. På tal om soffor så ska jag faktiskt köpa en ny soffa snart, och jag funderar på att beställa en från Inside Möbler som har snygga soffor till bra priser. Man kan dessutom beställa hem gratis tygprover till soffan så att man kan känna på kvaliteten och se hur olika färger och tyger passar in i rummet.

Men tillbaka till ämnet. Feng shui handlar också om att man ska rensa bort sådant som man inte mår bra av – också en sak som känns väldigt logisk. Man ska ta bort saker som väcker dåliga minnen och omge sig av sådant man mår bra av. Och man ska inte spara på en massa saker som man inte använder, som kokböcker som man inte har tittat i på många år, kläder som man har vuxit ur och idrottsutrustning för sporter som man nästan aldrig utövat. Här kan jag väl också hålla med. Vissa saker vill man ju dock ha kvar ändå, kanske av sentimentala skäl, men då antar jag att det får gå under ”att omge sig med saker som man tycker om och som väcker goda minnen”.

Några feng shui-tips (enligt experterna)
– Fåglar är en trygghetssymbol
– Måltider bör vara avslappnade – undvik klockor i köket
– Färska växter är en symbol för livet, torkade är en symbol för det döda
– Gult är en färg för socialt umgänge
– Undvik fotografier på barnen i sovrummet

Allmänt

Comments

Be the first to write a comment.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *